Изобщо не боли,  успокои първият медик, ваксиниран срещу коронавирус в

...
Изобщо не боли,  успокои първият медик, ваксиниран срещу коронавирус в
Коментари Харесай

Спокойно, ваксината не боли!

Изобщо не боли,  успокои първият доктор, имунизиран против ковид в Пловдив. Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров призна, че чул от сътрудници в чужбина, че слагането на инжекцията е изключително мъчително. „ Явно партидата за България  не боли “, пошегува се докторът, откакто персонално я изпита, заяви " Марица ".

Той даде старт на акцията по имунизирането в Пловдив и региона минута, откакто първата инжекция в България бе сложена на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Специалистът по епидемиология доктор Християна Бацелова и нейният екип бяха в подготвеност още преди 10 ч. да посрещнат първите искащи да се имунизират в УМБАЛ „ Св. Георги “. В последния миг обаче се оказа, че в избраното помещение няма обсег и медиите не могат да предават онлайн. Затова се наложи метаморфоза по изключение – столът за пациента и нужното съоръжение бяха пренесени в коридора. Така първата ваксина бе  поставена сред коледната елха и снежния човек от празничната декорация на УМБАЛ „ Св. Георги “.

Преди да му бъде поставена имунизацията, доктор Маджаров мина наложителната процедура. Тя включва попълване на бланка за осведомено единодушие, анкета за алергии и болести, премерване на температура и кръвно налягане. Оттук нататък всичко това ще се прави в избраните за задачата два кабинета, изясни изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Георги “ Карен Джамбазов. До края на днешния ден ще бъдат имунизирани към 30 души от личния състав, а в идващите дни – още 170. 90% от тях работят на първа линия, в листата за първия ден са още членовете на Борда на шефовете и ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева. От целия личен състав в лечебницата, който наброява към 3000 индивида, все още предпочитание да се имунизират са изявили 25 на 100, само че се очаква  претендентите да се усилват. 

„ Ваксинирането ще внесе успокоение. Да живееш всеки ден в боязън и неопределеност, и да стоиш и да чакаш не е добра концепция. По-добре е да имаш вид и сега това е имунизацията “, сподели проф. Джамбазов, който също ще си я сложи през днешния ден.

Флаконите са признати в болничната аптека и през 2 часа там ще се оповестява какво количество е нужно да бъде извадено и квалифицирано за идващите в листата.

Всеки имунизиран ще бъде под лекарско наблюдаване 30 минути след инжекцията, в случай че е имал преди алергични реакции. Иначе това време ще бъде 15 минути. Такава  е общоприетата процедура за всички ваксини, сподели епидемиологът доктор Християна Бацелова. Тя изясни, че имунизацията на „ Pfizer “ и „ BioNTech “ няма противопоказания, с изключение на възможна алергична реакция към някоя от съставките. Според доктор Бацелова коронавирусът, който е зараза с предаване по въздушно-капков път, няма по какъв начин да бъде стеснен по различен метод, с изключение на посредством ваксина. Колкото до скептицизма на хората, съгласно епидемиолога той се дължи на това, че актуалният човек не се е сбълсквал в живота си с тежки епидемии, каквито в предишното са покосявали човечеството. „ Винаги имунизацията е по-безопасна, в сравнение с срещата с патогена “, безапелационна е доктор Бацелова.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР